dec
9

Valljuk be életünk során számtalanszor adjuk füllentésre a fejünket. Egyesek megbocsátható bűnnek tartják másokban bizalmatlanságot kelt. De mi az a határ amit nem szabad feszegetni és mi az ami még elnézhető?

  

 

 

Életünk során számtalan olyan helyzet van, hogy kénytelenek vagyunk füllenteni egyet, legyen szó egy kínos beszélgetésről vagy húzós helyzetről. Ez így rendjén is van, hiszen kikerülhetetlenek az olyan helyzetek, amikor nem szeretnénk valamit megosztani. Bizonyos szintig ezek a megbocsátható füllentések körébe tartoznak, de az ember hajlamos túllépni a határt és veszélyesebb hazugságot kiötleni, jó híre vagy más kínos helyzetbe hozása érdekében. Ez utóbbi akár sok-sok kínos, nehéz percet okozhat, ha nem gondolkodunk, mielőtt kimondjuk. Találd meg azt a határt, ami még megbocsátható és nem okoz senkinek sem kellemetlenséget.

 

Súlyos hazugságok

Az ember vérmérsékletéből adódóan számtalan dolgot mond meggondolatlanul, s csak később gondolkozik el, hogy túlzásba esett. Amikor pedig szorul a hurok már késő mentegetőzni valaki biztosan kellemetlen helyzetbe kerül. Nézzünk meg néhány igen súlyos füllentést:

 

  • Nincs barátom”
    Udvarolni kezd egy irtó helyes srác, de neked ott a barátod. Döntened kell, hogy elszalasztod a lehetőséget vagy élsz az ajánlattal és randizni kezdesz vele. De a barátodtól sem szeretnél megválni, ezért amikor felteszi a bizonyos kérdést, hogy „Van barátod?” rávágod, hogy nincs. Ez a lehető legrosszabb válasz amit adhatsz. Két vasat tartani a tűzben önmagában helytelen, de ezzel kész hazugságláncot indítasz el és már nem csak az új kedvesnek de régi barátodnak is hazudni fogsz. El kell döntened, hogy melyik fiúhoz vonzódsz jobban és melyikkel szeretnéd a jövőt folytatni s még a legelején megtenni a szükséges lépéseket. Így nem játszol mások érzéseivel és a saját lelkiismereted sem fo
    g zakatolni.

  • A barátnőmnél alszom”
    Minden osztálytársadtól azt hallod, hogy milyen jót bulizott a hétvégén s csak te vagy az, aki kimarad ezekből, mert a szüleid nem engednek. Ezt azonban megelégelted s szüleidnek azt mondod, hogy barátnődnél alszol, hogy elmehess egy fergeteges partira. De gondolkozz csak! Ha bármi bajod esik, vagy valamilyen probléma van szüleid azt sem tudják majd hol keressenek s miután kiderül a furfang biztos lehetsz benne, hogy jó ideig a szobádban kuksolhatsz. Bizonyítsd be szüleidnek, hogy érett és megbízható vagy a bulizásra s idővel mindenféle hazugság nélkül is elengednek majd.

  • A te barátodat láttam Katival”
    Van egy nagyon jó barátnőd, akivel sülve-főve együtt vagytok, mindent megosztotok egymással. A barátnő idők közben bepasizott s te azt veszed észre, hogy egyre jobban hanyagol téged. Mérgedben úgy gondolod, hogy valamit tenned kell, hogy újra a régi legyen kapcsolatotok. Tudod, hogy van egy lány, aki pályázik barátnőd kedvesére s kihasználva a lehetőséget azt füllented barátnődnek, hogy együtt láttad őket. A barátnőd bízik benned, hisz neked s dühösen vonja kérdőre barátját. S itt jön a buktató. Biztos lehetsz benne, hogy elmondja kitől hallotta s idővel szembesülni is fogtok s nem csak a barátnőd kapcsolatát teheted tönkre de a kettőtök viszonya is megszakadhat, hiszen kinek kell olyan barátnő aki rosszat akar és ügyeskedik ellene?

Ártatlan füllentések

Megnéztünk néhány igen súlyos hazugságot, na de a mindennapi életben nem mindig adódnak ilyen súlyos helyzetek. Az ártatlan s jótékony füllentések mindennapos elemei a társas életnek s, ha megtaláljuk a határt biztosan nem érnek kellemetlen pillanatok. Nézzünk néhány példát:

 

 

  • Hol vetted azt a jó felsőt?”
    Hangzik el a kérdés. Van egy üzlet ahol jóval olcsóbban veheted meg a legtrendibb darabokat s most a csajok sorra faggatnak hol kaphatóak ezek a szuper ruhák. Te azonban nem szeretnéd, hogy minden lányon olyan ruha legyen ami csak neked van. Ilyenkor nyugodtan mond azt, hogy egy másik városból hozza anyukád de az üzlet nevét nem tudod. Ezzel nem sérted meg őket s irigynek sem tartanak majd.

  • Jó ruhát vettem?”
    A barátnőd beújított egy új ruhával s most tőled tudakolja mit szólsz hozzá és hogy áll neki. Te azonban jól tudod, hogy ez most nem volt jó választás, nem áll jól neki. De mit mondj, hogy ne bántsd meg? Egyszerűen s kedves iróniával jegyezd meg ezt: „Nagyon jó, de az a lila felső sokkal jobban áll”. Egy mosoly keretében cseppet sem érzi majd sértőnek.

  • Aranyos az új barátnőm?”
    A bátyád megismerkedett egy lánnyal, s a kapcsolatuk eljutott odáig, hogy bemutassa a családnak. A találkozás után érdeklődik, hogy mi a véleményed a lányról. Neked azonban az új kedves cseppet sem volt szimpatikus s most nem tudod, hogyan bújj ki a kérdés alól. Nem kell elmondanod, hogy idegesítő a nyávogása egyszerűen mond ezt: „Ilyen rövid idő alatt nem volt alkalmam megismerni, így véleményt sem tudok mondani róla, de első benyomásra jó fejnek tűnik.” Nem tűnsz majd elutasítónak, s ha kedvesen adod elő észre sem veszi majd, hogy nem szimpatikus az új barátnő.

  • Ugye már nem gondolsz a volt barátodra?”
    Volt egy nagy szerelmed, de a sors úgy hozta, hogy külön utakon kell járnotok. Idők közben új barátod lett, aki tudja jól, hogy előtte egy komoly kapcsolatod volt. Érdeklődik, hogy gondolsz e még a régi barátra, te azonban nem szeretnéd megbántani azzal, hogy bizony olykor eszedbe jutnak a közös pillanatok. A kérdésére kedvesen válaszold ezt: „ Ami volt elmúlt, most már te vagy a barátom, nem kell a múlton rágódni.” Ő megnyugszik, s a kapcsolatot sem mérgezed azzal, hogy zavaros gondolatokat ébresztesz a kedves agyában.

 

A példákból jól látható, hogy jócskán van különbség a kegyes füllentések és a súlyos hazugságok között. Mindig törekedj az őszinteségre, hiszen az ember egyik legnagyobb kincse a hitelesség. Ha ezt a hitelességet eljátszod, hamar híre mehet annak, hogy megbízhatatlan vagy. A kegyes füllentések persze megbocsájthatóak, de vigyázz, hogy ne ess túlzásokba, s csak akkor alkalmazd, ha tényleg szükség van rájuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tiniknek.blog.hu/api/trackback/id/tr671587096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása