okt
28

 

A mai rohanó életvitel bizony csak úgy falja az ember energiáját, ami hamar testi és lelki kimerültséghez vezet. Úgy érzed túl fáradt és kimerült vagy, még akkor is, ha nem igazán erőltetted meg magad? Íme egy kis energiabomba, azaz néhány tipp melyekkel kiegyensúlyozottabb lehetsz.

 

Annyi probléma van ami hatással van a közérzetünkre, például keveset alszunk, nem étkezünk megfelelően, túl alacsony a folyadékbevitel, és még hosszasan sorolhatnánk. A legtöbbször ezzel magyarázható, hogy kimerültek, bágyadtak vagyunk, még akkor is, amikor nem igazán csináltunk semmit, csupán sétáltunk egyet a csajokkal, vagy otthon ültünk. Ismerős a szitu? Akkor jól figyelj, mert a következő tippek segítenek!

Aludj!
Egy átlagos embernek minimum 7-8 óra alvásra van szüksége, ez fiatalkorban még fontosabb, ilyenkor a 8-9 óra a javasolt, hiszen a fejlődő szervezetnek szüksége van a pihentető, hosszú alvásra. Olykor csak forgolódsz az ágyban? Esetleg hajnalig a tévét bámulod? Máris megvan bágyadtságod legbiztosabb oka. A szervezet igényli az alvást, s, ha ezt nem teljesíted szép, hogy gyengének és fáradtnak érzed magad egész nap. Mindig aludj legalább 8 órát, ha kell feküdj le hamarabb. Azt az izgi DVD-t megnézheted másnap délután is, nem kell hajnalba nyúlnia a filmezésnek. Egy jókora alvás megszépít és felvillanyoz!

Megfelelő táplálkozás
Az étel a szervezet számára egyfajta üzemanyag, épp úgy mint a kocsikban a benzin. Mindig figyelj oda étkezésedre, mert, ha nem biztosítod szervezeted számára a megfelelő tápanyagokat csökken az energiád, gyengül az immunrendszer így jóval fogékonyabb leszel a betegségekre. Még a legszigorúbb diéta mellett is figyelj arra, hogy vitaminokban és tápanyagokban gazdag ételeket fogyassz. A koplalást felejtsd el! Ha napokig csak limlom ételeken tengődsz szervezeted hamar legyengül, kimerült, feszült leszel.
És amit sose felejts el: a reggeli étkezést. Nem véletlenül szajkózzák, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Még, ha olykor nehezen is csúszik le, igyál egy csésze finom kakaót egy tányér ízletes müzli mellé, és máris bevitted szervezetedbe a nap indításához szükséges energiát.

 

Folyadékbevitel
Az emberi test 60%-a víz, ám ebből naponta átlagosan 2-2,5 litert veszítünk amit bizony pótolni kell. Egy embernek naponta 2-3 liter vízre van szüksége, s ezt a mennyiséget sajnos elég kevesen viszik be szervezetükbe. Sok esetben a nem megfelelő folyadékbevitellel is magyarázható a kimerültség, hiszen a víznek számos szerepe van a szervezet működésében, mint például a tápanyagok szállítása, salakanyagok kiválasztása. Tehát mindig figyelj arra, hogy naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot juttass szervezetedbe, s ez a meleg napokra még inkább igaz.
A koffein tartalmú italok hosszú távú fogyasztását kerüld, hiszen ezek gyengítik a szervezet természetes energiarendszerét.

Pihenj!
Gyakran megesik az ember lányával, hogy még messze van az este, de már semmi erőnk nincs a nap folytatásához. Ismerős? Ilyenkor nincs is másra szükséged mint egy kis pihire. Ha fáradt vagy és nincs semmihez erőd, szundíts 1-2 órát vagy kellemes zene mellett relaxálj kicsit. A délutáni pihi után fitten folytathatod a napod, és nem kell a fránya kimerültséggel harcolnod estig.
Üdítő légzési gyakorlat:
Feküdj le vagy helyezkedj el kényelmesen egy kanapén.
Bal hüvelykujjaddal fogd be a bal orrlyukadat ( majd később ezt jobbal ismételjük), mutató és középső ujjad felfelé mutasson.
Csukd be a szemed, lazulj el és 2-3 percig lélegezz csak a jobb orrlyukadon keresztül, majd ezt végezd el a ballal is.
És miért is ez a furcsa gyakorlat? A jóga szerint a jobb félen történő lélegzés éberré, fogékonnyá varázsol, míg a bal félen történő légzés megnyugtat.

Láthatod, hogy teljesen természetes és egyszerű módszerekről van szó. A fenti tippek segítségével természetes módon növelheted szervezeted energiaszintjét, úgy, hogy nem kell ilyen-olyan táplálék kiegészítőhöz nyúlnod, csupán apró ám hatásos életmódbeli változtatásokat kell tenned.

A bejegyzés trackback címe:

https://tiniknek.blog.hu/api/trackback/id/tr711482765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása